Bugarski: Infrastrukturom do jače konkurentnosti Vojvodine na tržištu

ponedeljak, 10 jun 2013 16:20

Pokrajinski sekretar Branislav Bugarski prisustvovao je danas sastanku povodom projekta izrade dokumentacije za putni pravac koji prolazi kroz gradove i opštine Hrvatske, Srbije i Rumunije, koji je održan u Malom Iđošu. Tema današnjeg skupa je bila inicijativa za izradu projektno-tehničke dokumentacije putnog pravca Osijek-Apatin-Sombor-Kula-Bačka Topola-Mali Iđoš-Ada-Kikinda-Temišvar.

– Ovaj infrastrukturni projekat je od velike važnosti jer u njemu interes ima više opština, što daje znak pokrajinskoj Vladi da je ovo šansa na koju treba usmeriti pažnju i koju treba iskoristiti. Sada je pravi trenutak da pokrenemo ovo pitanje i sagledamo da li je projekat strateški cilj svih opština kroz koje put prolazi – rekao je Bugarski i podsetio da je neophodno da sve lokalne samouprave do 2015. izrade svoju strategiju razvoja 2014-2020, kao jedan deo „Vojvođanskog standarda“.

– U novembru će, nadamo se, biti usvojena Strategija razvoja Vojvodine u pokrajinskom Parlamentu, tako da moramo strateški planirati svaki sledeći korak i iskristalisati sve prioritete i ciljeve, naročito zbog ograničenih finansijskih sredstava – napomenuo je pokrajinski sekretar.

Bugarski je istakao da su projekti infrastrukture bitni za podizanje konkurentnosti u privredi i da unapređenjem svih saobraćajnica jačamo i svoj položaj na evropskom tržištu. Prema njegovim rečima takvi projekti su od izuzetne važnosti za Vladu Vojvodine, a kao primere spomenuo je most preko Dunava kod Bačke Palanke, Industrijski park na tromeđi Mađarske, Rumunije i Srbije, pravac motornog puta Vrbas – Sombor, pružne pravce iz Vojvodine i nove granične prelaze ka Rumuniji.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka, Srđan Vezmar je istakao da će ovim projektom značajno biti unapređen nivo kvaliteta saobraćajnih usluga, kao i da će njime pokrajina moći da konkuriše za dostupna evropska sredstva.

Pokrajinski sekretar Bugarski je najavio da će do kraja juna biti predstavljeno „Vojvođansko uputstvo“, u saradnji sa RRA Bačka, a koje će imati za cilj da uputi lokalne samouprave u ono što ih čeka približavanjem Evropskoj uniji i da ih informiše koje kriterijume moraju ispuniti radi bolje konkurentnosti.

Današnjem sastanku, koji su organizovali opština Mali Iđoš i RRA Bačka, prisustvovali su i predsednica opštine Eržebet Celuška Frindik, v.d. direktor JP zavoda za urbanizam Vojvodine Vladimir Zelenović, rukovodilac odeljenja za budžet i finansije opštine Mali Iđoš, Silard Baranji, kao i brojni predstavnici lokalnih samouprava.

Izvor