Održana 28. sednica Opštinskog veća

četvrtak, 27 jun 2013 12:55

U cilju racionalizacije troškova izvršena je reorganizacija poslova i smanjenje radnih mesta u opštinskoj upravi, shodno tome usvojen je novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u opštinskoj upravi Kula. Na veću je podnesen izveštaj Komisije za procenu štete na poljoprivrdnim usevima, nastale usled atmosferske nepogode – grada 11. Maja 2013. godine. Nevreme praćeno gradom, zahvatilo je 90% SO Kula, oko 60% SO Lipar i granična područja SO Ruski Krstur i SO Crvenka.

Komisija je ustanovila da će šteta koju je pričinio grad usevima na teritoriji opštine Kula umanjiti prihod od poljoprivrede za 61%, što će značajno otežati zasnivanje proizvodnje u narednoj godini. Na osnovu 491 podnesenog zahteva poljoprivrednih proizvođača, procenom je utvrđena šteta na 7 500ha ukupne površine zemljišta, dok je procena u dinarskoj vrednosti oko 292.000.000,00 dinara. Na osnovu izveštaja komisije uputiće se zahtev Vladi Republike Srbije, za dobijanje sredstava iz Fonda za sanaciju i zaštitu od elementarnih nepogoda ili kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima za sanaciju nastalih šteta.

Članovi Opštinskog veća upoznati su juče sa Programom podrške lokalnim samoupravama u Srbiji, u procesu evropskih integracija u okviru Partnerstva između Švedske opštine Vekšo i srpkih opština Varvarin, Kula i Niš. Cilj programa je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u Srbiji i kao pripreme za proces pristupanja EU uz efikasniju podršku
SKGO-a koja zastupa interese i razvoj svojih članova. Opštine Varvarin, Kula i Niš su odabrane da čine klaster na temu energetike i kao partner im je dodeljena opština Vekšo. Očekuje se da se partnerski projekti bave velikim brojem pitanja kao što su: energetsko planiranje, podizanje javne svesti, aspektom rodne ravnopravnosti, u izradi energetskih planova,transparentnosti, cene- tarifiranja, integracija u EU…

U prvoj dopunskoj tački data je saglasnost svim JK Preduzećima sa teritorije opštine Kula i Mesnim Zajednicama, da učestvuju na konkursu koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ukoliko mogu sami da obezbede 15% sredstava iz sopstvenih prihoda, koja su potrebna za sufinansiranje projekata izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata.

U drugoj dopunskoj tački dat je predlog da Zelena pijaca radi svaki dan kako bi se izmestila prodaja sa ulica na prostor za to predviđen. Predstavnici vlasti su predložili da se korisnicima tezgi u vanpijačnim danima ne naplaćuje pijačarina.

Izvor