“Сламарица” доо из Сивца међу најбољима на Националном форуму “Зелене идеје”

 

петак, 31 мај 2013 15:02

 

 

 

На Националном форуму “Зелене идеје”, који је први пут организован у Србији, пројекат ГП „Сламарица” доо из Сивца је у конкуренцији од 108 учесника изабран међу 9 најбољих идеја. Национални форум су покренули Балкански фонд за локалне иницијативе (БЦИФ) у партнерству са Фондом браће Рокфелер (РБФ) и Ерсте Банком, са циљем да подстакну и награде појединце, удружења и мала предузећа да развију иновативне предузетничке пројекте засноване на принципима одрживог развоја.

ГП “Сламарица” доо из Сивца је специјализовано за енергетски ефикасну и еколошки прихватљиву градњу, а на форуму је представила свој концепт искоришћења природних ресурса у локалним заједницама у Војводини. То се првенствено односи на сламу, али и на земљу, трску и креч.
– Кроз “зелени блок” и његову употребу у изградњи туристичких објеката од природних материјала, представили смо потпуно нови начин градње, базиран на употреби материјала који нас окружују и ангажовање локалне радне снаге. А све са минималним утрошком енергије, како за производњу грађевинског материјала и градњу објеката тако и при експлоатацији објекта па и њиховој рециклажи – рекла је Марија Ровчанин, директор предузећа.
Поред тога, на форуму је представљен и идејни пројекат Центра локалне заједнице у Сивцу, који би својом функцијом могао постати регионални центар за одрживи развој, што је веома заинтересовало присутне.

 

Izvor