Štrajk upozorenja ugostitelja zbog bahatih poreznika!

Ugostitelji Novog Sada će se pridružiti združenoj akciji ugostitelja Srbije “Ne zatvaranju”, tokom koje će u sredu od 12 do 13 časova obustaviti rad, zbog kako kažu, bahatosti poreskih inspektora koji im svako malo zatvaraju objekte.
Prema rečima Dragana Stanojevića, predstavnika Udruženja ugostitelja, rad će se obustaviti zbog nekorektnih kontrola Poreske uprave. On kaže da su ugostitelji već tri meseca izloženi agresivnom odnosu zaposlenih u Poreskoj upravi, a skoro svaki lokal u gradu je zbog manjih prekršaja bio zatvoren od sedam do 14 dana.

“U poslednja tri meseca i ovako loša situacija sa poreskim inspektorima se još više pogoršala. Eskaliralo je kada se promenila garnitura u Poreskoj upravi, otkada su počeli sa neprofesionalnim kontrolisanjem lokala. Inspektori uglavnom dođu sa policijom, pa traže propuste dok ih ne nađu. Dešavalo nam se da zatvore lokale ako bi konobar imao bakšiš od 200 dinara, kao i ako smo u šanku imali tri flašice viška. Ponekad maltene izvrću džepove i novčanike zaposlenih, jer dok ne pronađu neku nepravilnost kako bi zatvorili lokal, ne zaustavljaju se”, kaže Stanojević.

Ugostitelji ističu da nemaju ništa protiv da ukoliko postoji nepravilnost u radu, vlasnici objekata plate kaznu, ali veliki problem je upravo zatvaranje objekata, kako tokom inspekcije tako i nakon nje. Jer kada im zatvore lokal ostaju bez mogućnosti da zarade za plate zaposlenih i da plate dadžbine.
“Mi se zalažemo za jaču poresku kontrolu, jer kad bi svi plaćali porez ne bi bilo potrebe za njegovim povećanjem. Međutim, pojedini ugostiteljski objekti imaju po hiljadu gostiju za veče, a prijavljuju 20.000 dinara prometa. Takođe, veliki problem predstavlja nelojalna konkurecnija u smislu “divljih” poslastičarnica i keteringa koji posluju preko društvenih mreža, a koji ne plaćaju porez na svoj prihod a vuku preko 40% ukupnog prometa ugostitelja”, kaže jedan od ugostitelja koji ističe da svako od njih državi mesečno plaća čak 42 nameta.

Ugostiteljski objekat se može zatvoriti samo ukoliko roba nema akcizne markice, ukoliko nemaju fiskalnu kasu ili prijavljenog radnika. Međutim, kako ugostitelji kažu, lokali im se retko zatvaraju zbog ovih zakonskih razloga. Da stvar bude gora, kakvu će kazna biti razlikuje se od grada do grada, kao i od volje inspektora, koji otvoreno ugostiteljima objašnjavaju da im moraju naći nešto zbog čega bi ih zatvorili, jer će u suprotnom dobiti otkaz.