Аутор: Европска мрежа предузетништва Србија Датум објаљивања: јул 05, 2013

Danube PIE је међународни пројекат који је финансиран од стране Европске комисије кроз програм CIP (Competitiveness and Innovation Program), са трајањем од 21 месеца (април 2013 – децембар 2014 године). Главни циљ пројекта јесте едукација малих и средњих предузећа дунавског региона у области еко дизајна, и то највише оних која послују у областима повезаним са амбалажом и паковањем, али и малих и средњих предузећа која послују у свим производним секторима и имају потребу за унапређењем примене еко дизајн приступа у свом пословању.

Учесници Danube PIE пројекта су институције из шест европских земаља (Немачка, Мађарска, Хрватска, Румунија, Бугарска и Србија), а носилац пројектних активности у Републици Србији је Универзитет у Новом Саду, тачније канцеларија Европске предузетничке мреже на Универзитету (ЕЕН), док су агенције за маркетинг, консалтинг и еко дизајн „Total Idea“ i „Ecodesign“из Новог Сада стручни сарадници на пројекту који ће пружити специфичне услуге из области еко дизајна малим и средњим предузећима укљученим у пројекат.

Danube PIE ће користити еко дизајн као моћну алатку да охрабри иновације у традиционалном пословању и уведе такав приступ који треба да обезбеди смањење трошкова, кроз ефикаснију употребу материјала и енергије, очување животне околине и ширење на тржиште, увођењем нових одрживих производа и са повећањем конкурентности малих и средњих предузећа.

Пројектни тим из Републике Србије ће у наредне две године кроз организовање промотивних догађаја, округлих столова, тренинга и консултација вршити едукацију свих заинтересованих малих и средњих предузећа, у циљу увођења еко алата у њихову производњу и њихове пословне процесе. Уводно предавање на ову тему одржаће се крајем октобра у Новом Саду, на Универзитету у Новом Саду (детаљније информације биће накнадно саопштене).

Учешће на свим догађајима и пружање консултантских услуга одабраним предузећима је потпунобесплатно, у циљу унапређења пословних процеса у смеру еко дизајна и повећања конкурентности предузећа.

У наредном периоду биће отворена Facebook fun page страница пројекта на којој ћете моћи да пратите сва планирана дешавања и догађаје.

Уколико сте заинтересовани да присуствујете уводном предавању, а касније и тренинзима из области еко дизајна које ће спроводити пројектни тим са сарадницима, Ваш први корак јесте да нам у што краћем року (а најкасније до петка, 07. јуна 2013.), пошаљете е-маил на адресу danubepie@uns.ac.rs као и основне податке Вашег предузећа/организације, контакт особу и кратак опис (еколошких) алата/смерница/стандарда које користите у процесу производње (нпр. приликом паковања производа, уколико послујете у области амбалаже и паковања).

Крајни циљ који треба да оствари пројекат Danube PIE, за мала и средња предузећа, јесте увођење еко дизајн препорука, како би дата предузећа остварила што већу ефикасност и што мањи негативни утицај на животну средину. Такође, пројектни конзорцијум спроводиће активности међународног умрежавања предузећа/организација која делују у сличним гранама производње/пружања услуга и које имају потребу за побољшањем својих процеса, а где примена еко дизајн приступа може бити од велике помоћи.

Одређени број одабраних предузећа/организација имаће прилике да присуствује студијском путовању –Eco design study trip – током трајања пројекта, где је циљ да учесници размене искуства и стекну додатна знања из области примене еко дизајна. Више информација о овом догађају биће саопштене накнадно предузећима/организацијама које искажу интересовање за учествовањем на пројекту Danube PIE.

Срдачан поздрав од стране Danube PIE пројектног тима!

Контакти:
Проф. др Војин Шенк, руководилац пројекта
danubepie@uns.ac.rs

Доц. др Младен Радишић, члан пројектног тима
моб: +381 (64) 144 70 48
danubepie@uns.ac.rs

Владимир Никић, члан пројектног тима
моб: +381 (63) 11-33-012
danubepie@uns.ac.rs

Izvor